Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Στρίβει τη ζύμη μαζί με τα μήλα και τα βάζει στο φούρνο - Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό!

Το μήλο και η ζύμη φαίνονται ο καλύτερος συνδυασμός γι’ αυτή την εποχή. Αυτή η συνταγή δεν είναι μόνο γλυκιά και νόστιμη, αλλά και εύκολη να την πετύχετε με τη μία.
Για να φτιάξετε τη ζύμη, θα χρειαστείτε:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας ζεστό γάλα
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
1 ½ κ.γ. μαγιά στιγμής
½ κ.γ. αλάτι
¼ κανέλα σε σκόνη
3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινα μήλα).
Για τη γαρνιτούρα:
¼ κούπας βούτυρο λιωμένο
¼ κ.γ. τριμμένη κανέλα
¼ κούπας ζάχαρη.
Για το γλάσο:
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
¼ κούπας καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. μηλίτη
½ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη.
Πρώτα βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και τη μαγιά στο μίξερ και ανακατέψτε.
21038-810x423.jpg
Σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το ζεστό γάλα.
Μετά, όσο το μίξερ θα δουλεύει στη χαμηλή σκάρα, προσθέστε τα υγρά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Ζυμώστε με το μίξερ για 4 λεπτά περίπου.
Μετά μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ το οποίο έχετε αλείψει με λάδι.
Καλύψτε το με διάφανη μεμβράνη, και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο, για 90 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί.
Μετά, με τα χέρια αφαιρέστε τον αέρα από τη ζύμη και χωρίστε τη σε δύο μπάλες.
Σε μια επιφάνεια στην οποία έχετε ρίξει λίγο αλεύρι, ανοίξτε την μπάλα σε ένα ορθογώνιο περίπου 20 επί 28 και κόψτε το σε 9 λωρίδες.
Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί 20-22 εκατοστών, και ξεκινώντας από το κέντρο, τυλίξτε τα κομμάτια μήλου με λωρίδες ζύμης σε σχήμα σπείρας, ενώνοντας τις άκρες προσεκτικά καθώς προσθέτετε λωρίδες.
Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα και για το άλλο μισό της ζύμης, και μετά καλύψτε το ταψί με διάφανη μεμβράνη, και αφήστε το να φουσκώσει για 45 λεπτά.
Όταν έχει σχεδόν φουσκώσει, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Για τη γαρνιτούρα, ανακατέψτε την κανέλα και τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Όταν βγάλετε τη ζύμη από το φούρνο, αλείψτε με το πινέλο κάθε κομμάτι με λιωμένο βούτυρο και μετά πασπαλίστε το μίγμα κανέλας-ζάχαρης.
Όταν κρυώσει η ζύμη, λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά.
3578.jpg
Ανακατέψτε με ¼ κούπας καστανή ζάχαρη και ανεβάστε τη φωτιά για να πάρουν μία βράση. Ανακατεύετε συνεχώς και μετά χαμηλώστε τη φωτιά.
Αφήστε το να βράσει ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.
Ρίξτε το μηλίτη, αφήστε να πάρει μια βράση, και μετά απομακρύνετε το από τη φωτιά. Αφήστε το μέχρι να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία για 30 περίπου λεπτά.
Σιγά σιγά ρίξτε την άχνη ζάχαρη στο μίγμα για το γλάσο. Αν γίνει πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο μηλίτη, περίπου ½ κ.γ. τη φορά. Αν είναι πολύ αραιό, προσθέστε άχνη. Ρίξτε το πάνω από τη ζύμη.