Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Γλυκό του κουταλιού Λεμόνι

Υλικά

6 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια

1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2-3 βανίλιες (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Πλένετε τα λεμόνια και ξύνετε λίγο επιφανειακά τη φλούδα τους με λεπτό τρίφτη. Αφαιρείτε με το μαχαίρι ένα δίσκο από τη βάση και έναν απ' το κοτσάνι των λεμονιών και στη συνέχεια χαράζετε στα 4 ή στα 6 τη φλούδα τους περιμετρικά. Αποσπάτε προσεκτικά τα κομμάτια αυτά, καθώς είναι οι φλούδες που θα χρησιμοποιήσετε.
Βάζετε τις φλούδες να βράσουν με νερό που οπωσδήποτε να τις σκεπάζει, για 10'-20'. Αδειάζετε το πρώτο νερό, βάζετε νέο και τις ξαναβράζετε για άλλα 10'. Επαναλμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές. Δοκιμάζετε, κι αν κρατάνε ακόμη πικράδα, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ή τα αφήνετε για όσο χρειαστεί σε κρύο νερό εκτός φωτιάς. (Σε αρκετούς αρέσει να κρατάνει οι φλούδες λίγη απ' την πίκρα τους, που σπάει την πολλή γλύκα της ζάχαρης). Στραγγίζετε καλά τις ξεπικρισμένες φλούδες απλώνοντάς τες σε μία πετσέτα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό και τα αφήνετε να βράσουν. Μετά από 5΄-10΄ρίχνετε τις λεμονόφλουδες. Αφήνετε το μείγμα να βράσει άλλα 15'. Στη συνέχεια αποσύρετέ απ' τη φωτιά και το αφήνετε το όπως είναι για 24 ώρες.
Ξαναβάζετε το μείγμα στη φωτιά και το βράζετε λίγο ακόμη ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι -που σημαίνει να στέκεται και να μην τρέχει σα νερό. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες (προαιρετικά) και ανακατεύετε. Όταν κρυώσει κάπως το γλυκό, το μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά.