Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Αρνάκι στον φούρνο με μουστάρδα και μπύρα

Περιγραφή

Βρήκα τη συνταγή σε ένα περιοδικό και την έκανα πρώτη φορά το
Πάσχα. Τη δοκίμασα και με χοιρινό μπούτι .Είναι εξίσου νόστιμο και με τα δυο είδη κρέατος, οπότε σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Τι χρειαζόμαστε:

2 κιλά αρνίσιο μπούτι
2-3 λεμόνια
2-3 ή περισσότερες σκελίδες σκόρδο(ανάλογα με την προτίμηση)
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. μουστάρδα
ρίγανη (προαιρετικά)
δεντρολίβανο (προαιρετικά)
1/2 ποτήρι μπύρα
5-6 μέτριες πατάτες (μπορείτε και περισσότερες)
αλάτι,πιπέρι
Πώς το κάνουμε:

Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε στο ταψί και κάνουμε μικρές τρύπες στο ψαχνό, αλλά και δίπλα στα κόκαλα με μαχαιράκι. Σε κάθε τρυπούλα (να είναι αρκετά βαθιά) βάζουμε μια φετούλα σκόρδο (μισή σκελίδα για κανονικού μεγέθους σκόρδο) και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Εάν είστε λάτρεις του σκόρδου κάνετε περισσότερες τρυπούλες. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια, μεγάλες ή μικρές, ανάλογα με την προτίμηση σας. Τις βάζουμε στο ταψί γύρω από το κρέας. Αλείφουμε το κρέας και τις πατάτες με μουστάρδα και περιχύνουμε το φαγητό με τον χυμό των λεμονιών και το λάδι (μπορείτε να τα έχετε ανακατέψει μαζί σε ένα μπολ). Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και τις πατάτες. Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες. Βάζουμε το φαγητό στον φούρνο (με αέρα εάν έχετε) και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά στους 150 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα. Ανά διαστήματα ελέγχουμε να δούμε εάν το φαγητό έχει αρπάξει και εάν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό. Ύστερα από τη 1 1/2 ώρα προσθέτουμε την μπύρα και λίγη ρίγανη και δεντρολίβανο, προαιρετικά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η ρίγανη και το δεντρολίβανο και πικρίσουν. Δυναμώνουμε για λίγο το φούρνο και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη.
Λίγα μυστικά ακόμα

Στα μισά της 1 1/2 ώρας γυρίζω το κρέας απ την άλλη για να ροδοκοκκινήσει και από την κάτω μεριά. Τοποθετώ το ταψί στη μέση του φούρνου. Για τα τελευταία 30 λεπτά ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 170-180 βαθμούς.