Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα

Μπαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων φτιάχνοντας
μελομακάρονα για να γεμίσει το σπίτι μας παραδοσιακές μυρωδιές.

250 γρ. LURPAK

1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2,5 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα (την διαλύουμε στον χυμό του πορτοκαλιού)
1,5 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
2 χούφτες καρυδόψιχα κομμένη στο μπλέντερ για το πασπάλισμα.

Για το σιρόπι
2,5 ποτήρια νερό
2,5 ποτήρια ζάχαρη
½ ποτήρι μέλι

Χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι και προσθέτουμε την ζάχαρη, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε ρίξει την σόδα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο την κανέλλα, το ξύσμα και το κονιάκ. Μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε μαλακά ίσα να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε την ζύμη περίπου 30' για να ξεκουραστεί και μετά αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, την κάνουμε σαν μικρό καρύδι και αρχίζουμε να την ανοίγουμε στην παλάμη μας ώσπου να κάνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Εάν δεν καταφέρνουμε να τα κάνουμε στο γνωστό σχήμα, δεν πειράζει, τα κάνουμε σαν στρογγυλά μπισκοτάκια. Κάθε ένα που φτιάχνουμε το πιέζουμε προσεκτικά πάνω στον τρίφτη για να γίνουν σχηματάκια στην επιφάνεια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος κρατώντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί έχουν την ιδιότητα και να φουσκώνουν και να απλώνουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30' λεπτά ώσπου να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Την ώρα που βάζουμε το ταψί στο φούρνο, βάζουμε και το σιρόπι να βράζει.
Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε. Ενδεικτικά σας λέω ότι όταν δεν χρειάζεται να ξαφρίσουμε άλλο, το σιρόπι είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να πάρουν μια ανάσα
και τα τοποθετούμε σ' ένα άλλο μικρότερο ταψάκι και εκεί τους ρίχνουμε προσεκτικά το κρύο σιρόπι. Τ' αφήνουμε σχεδόν ένα λεπτό και τα γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά για να πάρουν σιρόπι και από πάνω.
Τέλος τα βάζουμε σε σειρές σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να παραμείνουν καθαρά και φρέσκα ή τα βάζουμε σε μπολ ερμητικά κλεισμένο.