Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Αυξάνονται οι τιμές 194 φαρμάκων λόγω αλλαγής ΦΠΑ από 6% στο 13%

Με ΦΠΑ 13% θα πωλείται μια κατηγορία φαρμάκων, λόγω των
δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, με αποτέλεσμα 194 σκευάσματα να πωλούνται ακριβότερα. Ωστόσο οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν περισσότερο τις φαρμακευτικές εταιρείες και λιγότερο τους ασφαλισμένους.
Η αύξηση αυτή έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι καθώς η χώρα μας έπρεπε να εναρμονιστεί με το νέο δασμολογικό κώδικα της ΕΕ που για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων πρέπει ο ΦΠΑ να είναι στο 13%.
Τα φάρμακα αυτά είναι κυρίως αντισυλληπτικά χάπια, αντιθρομβωτικές ενέσεις, σκιαγραφικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για διάγνωση ασθενειών και οροί. Είναι συνολικά 194 φάρμακα από τα περίπου 9000 που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους αλλά τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους φαρμακοποιούς καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φαρμάκων αυτών είναι πλήρως αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Επειδή όμως ο ΕΟΠΥΥ έχει ένα κλειστό προϋπολογισμό με πλαφόν το 1,945 δισ. η οποιαδήποτε υπέρβαση βαρύνει τη φαρμακοβιομηχανία. Όμως από την αύξηση της τιμής επιβαρύνεται και μερίδα ασφαλισμένων που τα φάρμακά τους δεν αποζημιώνονται πλήρως.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ