Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Ξεκινάει ο πόλεμος: Όλη η Ευρώπη κατά των τζιχαντιστών! Ποιος ο ρόλος της Ελλάδος;

Η βοήθεια που ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για
στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών, αφορά άμεσα την Ελλάδα. Ο Ολάντ επί της ουσίας ζητά την ενεργοποίηση του ευρωστρατού ή μιας μορφής αυτού που σχεδιάζεται να είναι ο ευρωστρατός. Ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ένας στρατός “φάντασμσ”.

Η Γαλλία έχει ζητήσει βοήθεια σύμφωνα με το άρθρο 42. 7. Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλείται το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Διαβάστε: Γαλλία: Το Παρίσι ζητάει τη στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ χρόνια δεν έχουν “παραχωρήσει” στρατιωτικές δυναμεις όπως συμβαίνει στην περίπτωση του NATO, όπου όλες οι χώρες μέλη έχουν δεσμεύσει δυνάμεις για παν ενδεχόμενο.

Ποια θα είναι η “σύνθεση” της στρατιωτικής δύναμης που θα “βαφτιστεί” ευρωστρατός αν τελικά προχωρήσει η υπόθεση της στρατιωτικής επέμβασης, θα καθοριστεί σε Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και των υπουργών Εθνικής Άμυνας των χωρών μελών.

Κι εδώ το ενδιαφέρον είναι τι θα ζητηθεί και κυρίως τι προτίθεται να δώσει η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα “φιλοξενούμε” το ΕυρωπαΪκό στρατηγείο. Το οποίο μετά από την ολοκλήρωση της επιχείρησης στη Αφρική είναι ουσιαστικά ανενεργό. Θεωρείται λοιπόν βέβαιο ότι αυτό θα τεθεί σε “φουλ” επιχειρησιακή λειτουργία. Επαναλαμβάνουμε, αν τελικά η Ευρώπη αποφασίσει να προχωρησει στην επιχείρηση.

Η λογική λέει ότι η Αθήνα θα αποφύγει να συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις ή μέσα σε όποια επιχείρηση γίνει. Επειδή όμως η λογική δεν επικρατεί πάντα στην χώρα ,αλλά και στην Ευρώπη, καλό είναι να αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις.