Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Σοκολατόπιτα …σοκόλαση!

ΥΛΙΚΑ για ένα μεγάλο ορθογώνιο
ταψί μεγέθους περ. 30×40 εκ. κατά προτίμηση αλουμινένιο

Για το σιρόπι:

250γρ ζάχαρη
500γρ νερό
75γρ κακάο
για το κέικ

250γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
350γρ ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
80γρ κονιάκ
200ml νερό
350γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
10γρ μπέικιν πάουντερ
80γρ κακάο
για το γλάσο

250γρ κουβερτούρα (55-58% κακάο), ψιλοκομμένη
250γρ κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα μεσαίου μεγέθους βάλτε όλα τα υλικά και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι στην άκρη. Θέλει λίγη προσοχή, γιατί φουσκώνει πολύ και χύνεται εύκολα. Αν θέλετε βάλτε το στο ψυγείο. Μπορεί να φτιαχτεί και από την προηγουμένη.
Φτιάξτε το κέικ. Προθερμάνετε το φούρνο στους  170 oC αέρα.
Βουτυρώστε και αλευρώστε το ταψί και βάλτε το αν θέλετε στην κατάψυξη. Έτσι δεν κολλάει στα σίγουρα το κέικ στον πάτο!
Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα.
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν και ρίξτε ένα ένα τα αβγά.
Ανακατέψτε σε ένα ποτήρι το νερό με το κονιάκ και έπειτα προσθέστε το εναλλάξ με το μίγμα αλευριού μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Ρίξτε το μίγμα στο ταψί και ψήστε για 30-35 λεπτά.
Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάξτε το γλάσο σοκολάτας. Σε ένα μπολ κομματιάστε την κουβερτούρα. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος πολύ, σε σημείο λίγο πριν από το βρασμό. Ρίξτε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα, περιμένετε περίπου 1 λεπτό και έπειτα ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή κρέμα.
Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο χαράξτε το καλά και σιροπιάστε το. Μόλις κρυώσει λίγο ρίξτε και το γλάσο και αφήστε το γλυκό να κρυώσει. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου και διατηρείται στο ψυγείο αναλλοίωτη μέχρι και 2 εβδομάδες!