Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Χαμόγελα στις Βρυξέλλες: πέρασαν οι ελληνικές θέσεις, 3 δισ. στην Τουρκία με τον όρο της επανεισδοχής προσφύγων-μεταναστών

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Η Ευρώπη αποφάσισε
να χορηγήσει στην Άγκυρα τρία δισεκατομμύρια ευρώ με την προϋπόθεση πως η τελευταία θα αποδέχεται την επανεισδοχή των μεταναστών και των προσφύγων.

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε ότι η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επίσης, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει, εξάλλου, το ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, διασφαλίστηκε επίσης ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου επανέλαβε πως η ημέρα είναι ιστορική  “ιστορική” και το βασικό όπως είπε είναι “πως καταφέραμε να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ”. Παραλλήλως, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναντ Τουσκ σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η τρομοκρατία, γεωστρατηγικά θέματα  και φυσικά το μεταναστευτικό όπου όλοι θέλουμε να υπάρξει σημαντική αλλαγή για την ανάσχεση μεταναστών και την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

“Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις και συμφωνήσαμε να δώσουμε 3 δισ. στην Τουρκία.  Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς και για την ένταξή της θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Για την Ευρώπη το  2016 θα είναι μια σημαντική χρονιά”,ανάφερε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι “η συνάντηση σήμερα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία  και την αντιμέτωπιση των  προσφυγικών ροών. «Χρειάζονται  κοινές λύσεις και συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και κυρίως στα τεχνικά θέματα», πρόσθεσε.