Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Νηστίσιμες Καριόκες

Τι χρειαζόμαστε:
1 κούπα νερό

1/2 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπας μαργαρίνη ή καλαμποκέλαιο
2 κ.σ. κονιάκ
1 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
2 – 3 κ.σ. γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο (πορτοκάλι, ή σύκο, ή νερατζάκι)
150 γρμ. κουβερτούρα λιωμένη (μπαιν μαρί)
150 γρμ. βανίλια (υποβρύχιο) λιωμένη (μπαιν μαρί)

Για την επικάλυψη
400 γρμ. κουβερτούρα
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο

Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε τη ζάχαρη, με το νερό και τη μαργαρίνη να πάρουν μια βράση, ίσα να λιώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας.
Όταν κρυώσει το σιρόπι, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το κονιάκ και τη φρυγανιά. Αφήνουμε να μουλιάσει λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρύδια, το γλυκό του κουταλιιού, τη λιωμένη κουβερτούρα με τη βανίλια, μαζί λιωμένα σε μπαιν μαρί.

Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και πλάθουε 2 μακρόστενα μπαστούνια, διαμέτρου 5- 6 εκ. σε λαδόκολλα. Κλείνουμε καλά και βάζουμε στην κατάψυξη για 1- 2 ώρες, να σφίξει καλά το μείγμα.
Κόβουμε σε φέτες 0.5 εκ. και απλώνουμε πάλι σε λαδόκολλα και ξανά στην κατάψυξη, για μια ώρα να σφίξει.
Όσο παγώνουν οι καριόκες μας, λιώνουμε τη σοκολάτα της επικάλυψης, με το καλομποκέλαιο σε μπαιν μαρί.
Βγάζουμε τις καριόκες και τις βουτάμε μια μια, στη ζεστή σοκολάτα.

Με ένα πηρούνι κι ένα κουτάλι μαζί, βγάζουμε προσεχτικά τις καριόκες μας, αφού έχουν πάρει σοκολάτα από όλες τις πλευρές και τις ακουμπάμε σε λαδόκολλα, να παγώσει η σοκολάτα και να μπορούμε να τις αγγίξουμε.
Τέλος τις τυλίγουμε όμορφα, σε κομμένα αλουμινόφυλλα και φυλάμε στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μέχρι να μάθω όλη τη διαδικασία μου φαινόταν δύσκολο. Τις έφτιαξα 1-2 φορές και πήρα το “κολλάει” Γλυκό του κουταλιού, βάζω μόνο νερατζάκι, που του πάει πολύ.
Η συνταγή είναι από το Madata gr. με δικές μου παρεμβάσεις. Καλή επιτυχία σε όσες το επιχειρήσετε!

Κοινοποιήστε: