Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί ο Βαρουφάκης βάζει συνέχεια το χέρι του στην τσέπη; [photos]

Το χέρι στην τσέπη του παντελονιού, ανασηκώνοντας ελαφρά το πουκάμισο που φορά πάντα έξω από το παντελόνι...
Αυτή είναι μια κλασική εικόνα του Γιάνη Βαρουφάκη, μια εικόνα που ακαριαία καθιέρωσε από τις πρώτες μέρες της υπουργείας του. Και που συζητείται τόσο όσο και οι ενδυματολογικές επιλογές του ακόμη και στις πλέον «επίσημες» διαβουλεύσεις και επαφές.

Τον είδαμε να το κάνει καθώς όρθιος άκουγε τον Ντάισελμπλουμ να του ψιθυρίζει στο αυτί με αυτή τη χειραψία-λαβή. Τον είδαμε στη συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του να μιλάει με το ένα χέρι στην τσέπη όσο διάβαζε τις δηλώσεις του και στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, να βάζει και τα δυο χέρια στην τσέπη.

Κάποιοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ως αγενή και αλαζόνα, να τον κατηγορήσουν πως δεν τον ενδιαφέρει το πρωτόκολλο, οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, να τον κατηγορήσουν για έλλειψη σεβασμού. Αλλοι είπαν ότι είναι το προσωπικό του στυλ και είναι το λιγότερο ανόητο να μιλάς για τέτοια θέματα την ώρα που διαπραγματεύεται το μέλλον της οικονομίας της χώρας.
Τι λένε όμως οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος; Λένε λοιπόν πως είναι ένδειξη έλλειψης αυτοπεποίθησης και αμηχανίας. Ο άντρας που φέρνει το χέρι στην τσέπη αισθάνεται άβολα, ίσως και όχι και τόσο σίγουρος για τον εαυτό του. Ενστικτωδώς κρύβει τα χέρια του στην τσέπη όταν αισθάνεται νευρικός. Οι ειδικοί στις δημόσιες σχέσεις απαγορεύουν στους πελάτες τους, κυρίως στους πολιτικούς, να βάζουν τα χέρια στις τσέπες. Τους προτείνουν να τα κινούν για να δείχνουν πως έχουν τον έλεγχο και αν πραγματικά δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτά, να τα ακουμπούν στους γοφούς. Οχι όμως να τα βάζουν μέσα στις τσέπες.

Αυτή η εμμονή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν πέρασε απαρατήρητη από το Τwitter, που βέβαια δίνει το γνωστό του ρεσιτάλ. Ακολουθούν ενδεικτικές αναφορές.
30 Γενάρη νέα αργία....κάποτε το 2015 ο οπλαρχηγός Γιάνης Βαρουφάκης είπε το όχι με το χέρι στην τσέπη
Ο βαρουφάκης αντί να λέει "θα σας μιλήσω με το χέρι στην καρδιά" λέει "θα σας μιλήσω με το χέρι στην τσέπη"
Ντάισελμπλουμ -Βγάλε το χέρι απ' τη τσέπη ρε Βαρουφάκης -Δε μπορώ τώρα τον παίζω
Θα σου το βγάλει ο βαρουφάκης kinder έκπληξη μέσα από την τσέπη.

Βάζει ο Γιάνης το χέρι στην τσέπη στο Παρίσι κ ξεπουλάνε οι δονητές στην Αθήνα.
Ο Βαρουφάκης γιατί όταν χαιρετάει με το ένα χέρι, το άλλο το έχει στην τσέπη...; Συμβολικό...;
Ο διαφωτισμένος Ντάιζελμπλουμ έκανε παραπονάκια που ο Βαρουφάκης τον υποδέχτηκε με το πουκάμισο έξω και το χέρι στην τσέπη...