Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

«Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα», είπε ο Σαμαράς στη Βουλή!

«Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα» είναι ο τίτλος
που βγαίνει από την εκτενή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά την ορκωμοσία της Βουλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερσπασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη θητεία της κυβέρνησής του κι εξέφρασε την ανυσυχία του για την τροπή που ενδεχομένως πάρουν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, με δεδομένη και τη χθεσινοβραδινή κίνηση της ΕΚΤ.

Σε αυτή τη λογική επικαλέσθηκε δήλωση του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς περί κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεών της. Αμετανόητος μετά τη συντριπτική ήττα της 25ης Ιανουαρίου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως είναι άλλο να εκφοβίζεις τον κόσμο και άλλο να προειδοποιείς για πραγματικούς κινδύνους.

Σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί θεσμικός είπε πως «από τη θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε οτιδήποτε είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε οτιδήποτε είναι λάθος».

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα, βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, και ας μην το αναγνωρίζουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Στη συνέχεια θυμήθηκε τους παραλληλισμούς της σημερινής κυβέρνησης με αυτή του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. «Τσίπρας – Βαρουφάκης θυμίζουν Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου» είπε.

Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού λέγοντας πως δε θα οδηγήσει σε περισσότερο εισόδημα αλλά σε απολύσεις, ενώ σημείωσε πως η ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων θα επηρεάσει αρνητικά και τα εσόδα και τις επενδύσεις, δημιουργώντας επίσης τεράστια προβληματα εμπιστοσύνης.

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι διαπραγμάτευση» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Είναι είτε προετοιμασία ρήξης είτε προετοιμασία κωλοτούμπας».

Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις δυσκολίες που, όπως είπε, αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε «καρφώνοντας» το ΠΑΣΟΚ: «Η ΝΔ έχασε τις εκλογές, αλλά στάθηκε όρθια και δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ, υπέστη μικρή μείωση σε σχέση με το 2012. Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύομισι χρόνια έχασε 31% της δύναμής του».

Τέλος, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο εσωτερικό του κόμματός του, επανέλαβε την πεποίθησή του πως η ΝΔ πρέπει να είναι στις επάλξεις σε περίπτωση που χρειαστεί να ξανα-αναλάβει την εξουσία σύντομα.