Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Μεγαλοστελέχη προς Γιώργο: Μη φεύγεις μη…

Δραματικές προσπάθειες προκειμένου στο «παρά πέντε» να
αποτραπεί η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν στελέχη που βρίσκονται ανάμεσα στους Βενιζέλο – Παπανδρέου.

Εκτός από την δημόσια παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη που κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να μην διασπάσει το κόμμα, την κίνηση της Φώφης Γεννηματά να επιδιώξει συναντώντας και τους δύο να γίνει ένα ενωτικό βήμα και ο Ανδρέας Λοβέρδος με άλλους πέντε βουλευτές (Δημήτρης Κρεμαστινός, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Δριβελέγκας) συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος έλαβαν την πρωτοβουλία, επειδή «υπάρχει υποχρέωση σε όλους μας, παρ΄ όλες τις πικρίες, τα προβλήματα ή και τη διαφορετικότητα εν μέρει των απόψεων μας, να είμαστε μαζί και να μην διασπαστούμε». Όπως είπε ο ίδιος χωρίς σχόλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου τους άκουσε προσεκτικά και επιφυλάχτηκε να απαντήσει δημόσια στην παρέμβασή τους. Προφανώς ο κύβος για τον πρώην πρωθυπουργό έχει ριφθεί και παρά τις πιέσεις που δέχεται ο Βενιζέλος να προχωρήσει μετά τις εκλογές σε συνέδριο που θα κρίνει και την ηγεσία του κόμματος, ο Παπανδρέου δεν μοιάζει να κάνει πίσω.

Πιο σκληρός από τον Λοβέρδο ο Κώστας Σκανδαλίδης σε ανάρτηση του στο Facebook απευθύνθηκε δημόσια στον Παπανδρέου σημειώνοντας:

« Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη στιγμή σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η ιστορία. Επειδή, όμως, «τα έσχατα τιμούν τα πρώτα» δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της.»

Δηλαδή ο Κώστας Σκανδαλίδης προβλέπει την οικτρή αποτυχία του εγχειρήματος, από την άλλη όμως εκφράζει και την αγωνία του από τις επιπτώσεις που θα έχει η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Πιο πραγματιστής ο Λοβέρδος, όπως και η Γεννηματά προτείνουν κοινή κάθοδο στις εκλογές και μετά συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ηγεσίας.

 «Η ενότητα για εμάς, είπε σε δηλώσεις του,  είναι επιβεβλημένη. Δώσαμε την ικμάδα των δυνάμεων μας, τέσσερα χρόνια, πέντε χρόνια. Προπηλακιζόμενοι. Με όλες τις δυσκολίες πάνω στις πλάτες μας. Για δύο χρόνια ολόκληρα μόνοι μας, χωρίς να μπαίνει κανένας κάτω από τη μπάρα. Μετά με άλλες πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «η συζήτηση ήταν ειλικρινής ήταν πρωτοβουλία των τελευταίων ωρών. Ενότητα, κοινή παρουσία στις εκλογές, κοινά επιχειρήματα και μετά από τις εκλογές συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά από την ηγεσία μέχρι τις θέσεις, ήταν αυτό που ζήτησαν οι βουλευτές.»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι «με πρωτοβουλίες μου είχα, πρόσφατα, συναντήσεις με τους Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Στόχος και επιδίωξή μου  η εκπλήρωση του διαχρονικού μου χρέους για τη διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εργάζεται για να συστήσει δικό του κόμμα μου είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Ήθελα να προλάβω δυσάρεστα γεγονότα. Από την συνάντησή μας έφυγα με την βεβαιότητα ότι δεν έχει σχεδιασμούς εκτός ΠΑΣΟΚ.»

Ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι ήταν λάθος το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και δείχνει ότι ο Βενιζέλος πείστηκε να το πάρει πίσω και να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Παπανδρέου. Συνεπώς ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι αφού γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα της πλευράς Παπανδρέου ο ίδιος πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέο κόμμα και δηλώνει ότι ο ίδιος θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, ότι κι αν συμβεί.

Κλείνει δε την ανακοίνωσή του με μια προσωπική παραίνεση προς τον πρώην πρωθυπουργό, επιχειρώντας να πει ότι σπρώχνεται στη δημιουργία νέου κόμματος από την ανάγκη πολιτικής νεκρανάστασης κάποιων στελεχών που τον στηρίζουν:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, Φίλε Γιώργο, κρινόμαστε για όσα  πράττουμε σήμερα, με τελικό κριτή τον λαό. Μην ξεχνάμε ότι θα κριθούμε και ιστορικά. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον των άλλων δεν θα δώσεις την ευκαιρία και σε κάποιους «φίλους» που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίζουν χάριν της «ομπρέλας» που τους παρέχει το όνομα «Παπανδρέου».»

Παρά πάντως τις συστάσεις και τις παραινέσεις όλα δείχνουν ότι ο βλοσυρός εσχάτως Παπανδρέου έχει αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα, αγνοώντας εκκλήσεις, παρακλήσεις, απειλές και προγνώσεις για επερχόμενο μεγάλο φιάσκο. Και απ΄ ότι φαίνεται οι ανακοινώσεις θα έρθουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν όχι νωρίτερα…